energetic city, stad van de toekomst in 2050

arnhem

Team Innergy is de winnaar van de prijsvraag Energetic City 2050.

Het winnende team leverde volgens drie verschillende jury’s de meest originele en verrassende visie op Arnhem in 2050. Innergy is een ontwerpend onderzoek naar een nieuw energetisch panorama voor de stad van de toekomst.

In 2050 is er een overvloed aan duurzame energie. Daardoor is de wereld veranderd. Energie is veel meer dan wat er uit het stopcontact komt. De energie van mensen en van de samenleving, het gevoel dat je zelf energie hebt is minstens zo belangrijk. Daar gaat Innergy vanuit: de innerlijke energie van een mens.

De stad van 2050 is een fluïde stad die constant andere vormen aanneemt. Het is een stad van 3D-printers, ‘hyperskype’, wederafbouw en woonabonnementen, waarin gebruik belangrijker is dan bezit. Een stad van doe-het-zelf en zelftranscendentie, waarin de mens geen object is maar een activiteit. Stedelijkheid in 2050 bestaat uit ontmoetingen, uit sociale netwerken, uit connecties tussen mensen. Deze zijn niet langer gebonden aan een fysieke omgeving: De mens is de stad.

5.-city-of-energetics-field
innergy_flyer_nl-2

Energie in overvloed

In 2050 is er een overvloed aan duurzame energie. Daardoor is de wereld veranderd. Energie is veel meer dan wat er uit het stopcontact komt. De energie van mensen en van de samenleving, het gevoel dat je zelf energie hebt is minstens zo belangrijk. Daar gaat Innergy vanuit: de innerlijke energie van een mens. www.innergy2050.org

De overvloed aan energie staat niet op zichzelf. Het komt voort uit technische vooruitgang en jaagt technische vooruitgang aan. In 2050 is veel werk overgenomen door techniek. Hierdoor is een tweedaagse werkweek een fulltimebaan en hebben mensen meer tijd vrij. Zo verandert de overvloed aan energie alles. In 2012, hechtten we aan de plaats waar we zijn en de spullen die we bezitten. Onze ervaringen zijn gekoppeld aan een moment en een plaats. We kunnen iets alleen beleven als we erbij zijn. In 2050 zijn ervaringen niet meer gekoppeld aan tijd en plaats.

Stedelijkheid in 2050 bestaat uit ontmoetingen, uit sociale netwerken, uit connecties tussen mensen. Deze zijn niet langer gebonden aan een fysieke omgeving:De mens is de stad
innergy-verbeelding-1024

Alles is energie

Afval bestaat niet.Alles is een bouwsteen voor nieuw gebruik of een ander product. 3D-printers maken waar behoefte aan is. Oude sneakers worden vermalen en daarna opnieuw geprint.Maar ook een woning kun je printen. Hierdoor is het bezit van spullen niet meer van belang. Het gaat om het kunnen gebruiken, van materie en van kennis. Kennis en vaardigheden zijn makkelijk uit te wisselen en dus voor veel meer mensen toegankelijk; een open-source. In 2050 ontstaat Waarde door het contact tussen mensen. Het contact isde motivatie van mensen. En daar hebben ze tijd voor.

Door de vrije toegang tot kennis, spullen en tijd ontstaat een nieuwe levenshouding: Doe-het-zelf. Bij Doe-het-zelf is het zelf de bron voor het doen. Het gaat niet meer om ‘ik heb & ik ben’ maar om ‘wij doen & wij maken’. In Doe-het-zelf gaat het om verbondenheid en creativiteit. De mens blijft zich ontwikkelen. Onze samenleving is op een punt gekomen dat ze de stap kan maken van zelfverwezenlijking naa zelftranscendentie. Als een mens zichzelf verwezenlijkt heeft wil hij anderen helpen om dat ook te doen, men overstijgt zichzelf. Men kijkt niet meer alleen vanuit zichzelf, maar steeds meer vanuit het geheel.

Alles is energie, in verschillende dichtheden. Er zijn drie niveaus van energie. Ideeën en mogelijkheden vormen de meest subtiele vorm van energie. In die energie kunnen patronen ontstaan, en als die patronen zich verdichten kunnen ze zich manifesteren in de relaties tussen mensen. Als de patronen zich dan nog verder verdichten wordt het materie.

architect frank marcus
filmmaker pieter wackers
filosoof gerben pennings
stedenbouwkundige gertjan rohaan
landschapsarchitect chris van der zwet
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten