2angle01042019-lq

 hotel Opus gebouw, green capital legacy

herbestemming HBS uit 1922, nijmegen

Herbestemming van voormalige HBS meisjesschool uit 1922 van stadsarchitect J.J. Weve. Het ontwerp heeft een mixed-use programma. en geeft het gebouw een nieuw leven als stedelijk hart. De vraag is aan ons gesteld om dit gebouw te herzien en uit te breiden als een hotel met 105 hotelkamers (long-& shortstay),restaurant, grand cafe, eventspace & cityspa.

De stad, als trotse EU-Green-Capital, vroeg begin 2019 aan ontwerpers ‘aan het werk’  in de stad om het eigen werk te reflecteren.

Dit is ons ontwerp, een studie als reactie op die vraag.

De ‘iconische’ villa Kolf uit het begin van de carrière van de stadsarchitect J.J.Weve aan de Oranjesingel met haar rijk bewerkte houten veranda’s, schijnspanten op korbelen, balkons en dakkapellen is inspiratief verwerkt in het herontwerp van de Meisjes HBS op het Vierdaagseplein 1. Deze villa Kolf van J.J. Weve laat bij stad en bezoekers een sterke architectonische indruk achter. Dit hebben we getracht te laten terugkeren in ons ontwerp voor herziening van meisjes-HBS destijds zijn laatste, en tijdens uitvoering na zijn carrière, fors bezuinigde werk voor Nijmegen .

1angle01042019-lq

Bio-based ontwerp

Vanuit bio-based benadering is een emissieloos en toxic-vrij totaalgebouw ontworpen. Voor de uitbreiding aan voor-, en achterzijde zijn bio-based materialen toegepast. Zo zijn de hotelkamers op het binnenterrein ontworpen met hergroeibare CLT panelen. De serre aan de voorzijde met duurzaam houten kozijnen & dak van houten lei-shingels en staat op een souterrain ‘plint’ van zelfherstellend beton.

Deze CO2, NOx en energie neutrale aanpak brengt dat het gebouw in de spanning van ‘de stikstofcrises‘ emissieloos kan worden gerealiseerd.

ontwerp frank marcus, Klaas-Geert Koolhout
constructeur JVZ Nijmegen, Ivo Bastiaansen
adviseurs Traject adviseurs BV, John Klein Gebbink
Download PDF
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten