Building Holland, presentatie over duurzaamheid in geest en tijd

Frank Marcus is architect en erfgoeddeskundige.

Tijdens zijn reizen maakte Marcus kennis met andere culturen en de relatie van kennis met de natuur. Hij leerde daar de kracht kennen van natuurwetten en het zelfherstellend vermogen van natuur, mens en stad.  Deze waarneming heeft hem, terug in Nederland, gevormd tot bio-based architect.

Marcus start tijdens de studie zijn ontwerppraktijk: Marcus Architecten. In deze ontwerppraktijk is, vanuit het gedachtegoed ‘glocalism = sustanism’. Dit kenmerkt zich door natuur- of scheikundige principes te (her)ontdekken en deze in te zetten in architectuur. Zoals Marcus zelf aangeeft: met gezond boerenverstand en high- & low-tech.toepassen.

Naast de ontwerpende en uitvoerende praktijk werkt Marcus sinds 2012 aan een panorama voor de toekomst van de stad. Met zijn team is het boek Innergyde mens is de stad uitgegeven Dit prijswinnend ontwerpend onderzoek beschrijft en toont de stad in de toekomst (2050). De stad van 2050 is een fluïde zwerm habitats die constant andere vormen aanneemt. En als een zwerm spreeuwen verandert van richting en zwaartepunt.

Marcus geeft lezingen over innovatieve architectuur en techniek. Het werk wordt in internationale tijdschriften en op platforms gepubliceerd en om expositie verzocht. Integrale bio-based projecten als: het zelf-herstellend bio-beton paviljoen (Breda 2009), het zonnekracht (t)huis (Apeldoorn 2012), het organisch hilde-huisje (Leeuwen 2013) en het bio-based bijenpaviljoen (Nijmegen 2014).

Momenteel werkt Marcus Architecten aan de nieuwe duurzame wijk Veld 3 Schuytgraaf (Arnhem), een werkgebouw Solar Bio Sphere (Nijmegen), een anderhalf gezinswoning op een buitenplaats (Kasteel Rossum) alsmede het hergebruik en herbestemming van Religieus Erfgoed (kerken te Deest, Deurne & Doorwerth) en Industrieel Erfgoed aan de Waal (Leeuwen).

frank marcus architecten is deelnemer Green Deal Circulair gebouw en Bio-based bouwen.

https://www.buildingholland.nl/sprekers/c/frank-marcus

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten