Nominatie Betonprijs 2013 voor zelfherstellend bio-beton paviljoen

De jury van de Betonprijs heeft de genomineerden in de diverse categorieën van de Betonprijs 2013 bekend gemaakt. 

De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaalebeton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar zijn in totaal 99 projecten ingediend voor één of meer van de acht categorieën. De categorieën zijn bruggen en viaducten, natte waterbouw, woningbouw, utiliteitsbouw, restauratie/reparatie, uitvoering en betontechnologie.
In de categorie Betontechnologie is het paviljoen Galderse Meren genomineerd.

Het paviljoen staat bij recreatieplas de Galderse Meren in de buurt van Breda. Het heeft een schil van zelfherstellend beton. Volgens frank marcus architecten gaat het om de wereldwijd eerste toepassing van dit materiaal in een gebouw. Het spuitbeton is voorzien van bacteriën, die zorgen voor kalksteenproductie.  Met behulp van dit biomateriaal kunnen scheurtjes in het beton worden hersteld zonder actieve hulp van buitenaf. Ook is het mogelijk de betonlaag dunner uit te voeren, 60 mm in het geval van het paviljoen, en vergt het bouwwerk volgens architect Frank Marcus geen onderhoud. Het materiaal is tevens vandaalbestendig, zegt Marcus.

Het paviljoen dient als onderkomen voor de reddingsbrigade. Het bouwwerk is in een talud gebouwd en biedt plaats aan een bootloods en een EHBO- en uitkijkpost.

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=32345

http://www.dearchitect.nl/geen-categorie/nieuws/2013/10/genomineerden-betonprijs-2013-bekend-101119968

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten