Duurzaam gebouwd, interview met frank marcus

Voor projecten als het Nijmeegs Bijenpaviljoen (zie foto) en het Paviljoen voor de Reddingsbrigade en EHBO in Breda heeft architect Frank Marcus zich laten inspireren door de natuur. “Net als in de evolutie staan in mijn ontwerpen nut en noodzaak centraal. Bewust en onbewust ontstaan natuurlijke vormen in mijn ontwerpen.”

“Ik ben nu zo’n 10 jaar architect. Ik zie het als mijn doel om stad en land als een landschap te dienen. Uiteraard in de landelijke ruimte, maar ook de stad – als biotoop van de intensieve menshouderij – hoort hier natuurlijk bij. Mede dankzij mijn reizen heb ik onze natuur, het landschap en de stad beter leren kennen. Met name Afrika staat nog erg dicht bij de natuur en beschikt duidelijk over natuurlijke vormen. Zonder hiernaar op zoek te gaan, keren dit soort vormen terug in mijn ontwerpen. Het ontstaat.”

Alles staat in dienst van elkaar

“Tijdens mijn studie en reizen heb ik een grote interesse voor de barok ontwikkeld: in mijn ogen is dit de mooiste architectuurstijl uit de geschiedenis. Met een overdaad aan ambacht en kunstnijverheid toont de barok een imponerende voorstelling van verhalen. Het gebruik van de uiterlijke verschijning van natuurlijke vormen of spirituele perspectieven kent een geometrische basisvorm, net als in de evolutie. Zo ontstaat een organisch geheel van dienende en bediende ruimte, net als in de natuur: alles staat in dienst van elkaar. Het gecreëerde dient vorm, functie en schoonheid.

Zonder te zoeken keren natuurlijke vormen steeds terug in mijn ontwerpen

Natuurlijke vormen spelen altijd een belangrijke rol in mijn ontwerpen. Voor mijn architectuur geldt hetzelfde als voor de natuur en de evolutie: nut en noodzaak staan centraal. In plaats van een gebouw goed te isoleren, kijk ik bijvoorbeeld goed naar de natuur. Door de oriëntatie ten opzichte van de zon juist te gebruiken als ontwerptool, als verwarming of verlichting, heb je minder isolatie of installatie nodig.”

Natuurlijke vormen vanuit geometrie

“Ik merk dat ik niet probeer om natuurlijke vormen na te maken; ze ontstaan uit zichzelf. Zo kwam ik bij de herontwikkeling van een voormalige Rotterdamse gemeentewerf door de ordening van functies uit op de plattegrondvorm van het lichaam van een vis.

In mijn voorgestelde visie op de ontwikkeling van het Arnhemse Schuytgraaf, Veld 3 zie ik in mijn ontwerp voor meergeneratiewonen vanuit een strenge geometrie klavertjes vier als gebouw ontstaan. Arnhem-Zuid met zijn dijk en uiterwaarden zijn landschappelijk onderdeel van de Betuwe. En ik vind dat een mooie plek in het nieuwe Arnhem om te wonen, daarvoor moet je geluk hebben. Vanuit het schetsen wordt het verhaal voor mij als ontwerper: ‘Hoe geef je geluk in een weiland vorm? Met een klavertje vier.’ Vanuit geometrie weer een natuurlijke vorm.”

Duurzaam Gebouwd Magazine #34 besteedt aandacht aan het Nijmeegs Bijenpaviljoen en het zelfherstellende Paviljoen voor de Reddingsbrigade en EHBO in Breda. Daarnaast verschijnt volgende week een expert blog van Marcus op DuurzaamGebouwd.nl over ‘De stad in 2050’.

https://www.duurzaamgebouwd.nl/interviews/20160616-voor-architect-marcus-staan-nut-en-noodzaak-centraal

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten