Yucca Memorial
Yucca Flat, Nevada
Nu de toekomst in zo’n staat van onzekerheid verkeert en de politieke verhoudingen meer dan ooit gespannen zijn, is er één stille dreiging die dodelijker en gevaarlijker voor de mensheid zou kunnen zijn dan honderd pandemieën: kernwapens.
De twee atoombommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Japan zijn gedropt, waren de eerste en laatste keer dat kernwapens in oorlog werden gebruikt. De eerste bom – bijgenaamd “Little Boy” – werd op 6 augustus 1945 op Hiroshima gedropt en drie dagen later, op 9 augustus, werd een andere bom op Nagasaki gedropt, deze met de bijnaam “Fat Man”. De nucleaire bom die op Hiroshima werd gedropt, was aanzienlijk minder krachtig dan de splijtingsbom van het plutonium-implosietype die op Nagasaki werd gedropt. In totaal hebben beide bombardementen geleid tot de dood van ongeveer 200.000 Japanse burgers en militairen.
De gevolgen van de bombardementen waren nog maandenlang voelbaar. In feite viel slechts de helft van de sterfgevallen als gevolg van de explosies op de eerste dag. Duizenden mensen stierven in de volgende maanden aan varens, stralingsziekte, verwondingen, ziekte en ondervoeding. In zowel Hiroshima als Nagasaki waren de meeste doden burgers.
Als gevolg van de verwoesting veroorzaakt door de nucleaire aanvallen, gaf Japan zich zes dagen na het bombardement op Nagasaki, op 15 augustus, over aan de geallieerden.
Deelnemers van de Buildners ‘The Last Nuclear Bomb Memorial’ competitie kregen de taak om een herdenkingsplaats te creëren dat zich op een buiten gebruik gestelde testlocatie voor kernwapens zou bevinden. Als reactie op de wereldwijde stilte rondom kernwapens was het doel van de wedstrijd om te communiceren zonder beschrijvende tekst. Alle architectonische ideeën moeten strikt worden gecommuniceerd door middel van beelden. De architectuur van het gebouw of een structuur zou hierin leidend moeten zijn tot het verhaal.
Als uitgangspunt is de kolossale vorm van de atomische explosie gebruikt. Een vorm dat de gebruiker aan de voet zal over koepelen om zo het gevoel van bedrukking te creëren.
ontwerp | Dean Peiniger & Menno Smit |