paviljoen green capital 2018
nijmegen
Een paviljoen waarin de functies informatiepunt, bezoekerscentrum en expositieruimte zijn opgenomen. Een bio-based en duurzaam gebouw dat fungeert als visitiekaartje voor Nijmegen, Green Capital van Europa in 2018. Een gebouw dat na afloop van het Green Capital jaar herplaatsbaar is op een andere locatie.
Kenmerkend voor Nijmegen is het hoogteverschil in de stad. Als de bezoeker door het paviljoen wandelt, wordt deze kenmerkende locatiekwaliteit van Nijmegen ervaren. Zeker op deze plek, de situering van het paviljoen ervaren de bezoekers welk bijzondere eigenschappen de stad heeft.
Door de balie centraal te situeren hebben de medewerkers een goed overzicht over alle ruimtes. De openingen in de wanden van de personeelswanden geven overzicht vanuit de personeelsruimte naar het paviljoen. De houten materialisering draagt bij aan een fijne akoestiek en binnenklimaat. De functionele ruimtes zijn in het midden als kern gesitueerd, deze relatief kleine zone vraagt de hoogste klimaat en comfort voorziening. Op koude dagen is er verwarming door infrarood panelen. Op warme dagen onstaat verkoeling door de biotoop op het dak (verdamping door plantachtigen) en interieur ontstaat een ventilerende thermiek vanuit de vorm van het gebouw. De beplanting op het dak en de gevels zorgen voor natuurlijke isolatie en geven vanuit hun massa een prettige accumulatie. Dit gaat bovendien nachtelijke uitstraling tegen.
Het paviljoen is gematerialiseerd in hergroeibare en hernieuwbare materialen, met een duurzame energievoorziening.
Herplaatsing paviljoen
Toelichting: Na een jaar dienst te hebben gedaan als EGC paviljoen, kan het gebouw worden hergebruikt. Hiervoor zijn een aantal (her)bestemmingen onderzocht;
1. Architectenburo, overname paviljoen als kantoor
2. Bezoekerscentrum zorgcomplex in Nijmegen
3. Paviljoen, overname door leverancier strandpaviljoens
ontwerp | frank marcus |
aannemer | ecoplus bouw |
opdrachtgever | gemeente Nijmegen & European Green Capital |